TINGKATKAN JUALAN ANDA!

Tuesday, December 30, 2014

Pening mak bapak

Sekolah dibuka seminggu lewat daripada tarikh sesi persekolahan yang asal. Bagi para pendidik, perkara ini merupakan satu perkara yang baik. Bukan kerana seronok cuti dilanjutkan tetapi inilah antara waktunya para pendidik menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir semampu yang mungkin. Ada yang berpakat untuk berkonvoi ke kelantan untuk memberikan sumbangan tenaga. Yang tidak berkesempatan, menghulurkan sumbangan sebagai penganti diri.

Friday, December 19, 2014

Balik-balik cikgu

Sejak dulu hingga sekarang, bila berlaku sesuatu kejadian yang melibatkan insan yang bergelar guru, ceritanya memang akan sensasi. Samaada terbukti bersalah atau tidak.. bersedialah untuk tahan hinaan atau cercaan. Daripada pemerhatian, bila berlakunya kes-kes tertentu, memang terlalu sedikit nasib guru dibela. Sebelum terbukti bersalah, satu mukasurat besar tajuk ceritanya. Bila terbukti tidak bersalah pula, cenonet ajer kisahnya.

Wednesday, December 17, 2014

Angkara siapa?

Bila saya mengambil keputusan untuk meyepi sekian lama daripada mencoret dalam blog ni.. ianya bukanlah satu keputusan yang mudah. Dalam ertikata lain, kerana terpaksa ku turutkan. Tergalas di bahu beberapa tanggungjawab membuatkan saya terpaksa terpaksa membuang salah satu tanggungjawab yang ada. Jalan yang kita pilih, lurus atau berliku, perlu kita tempuh.

Tuesday, December 16, 2014

Tips kembali berblog

Tips ini boleh digunapakai oleh mereka yang telah sekian lama meninggalkan blog lebih daripada bersawang namanya. Lama betul tak mencoret di sini. Makan bertahun tapi tak kenyang. Setelah sekian lamanya saya mencari kekuatan untuk kembali mencoret. Ini lah Si Intan Payung kesayangan hamba semasa mula mengenali dunia siber. Takkan ku biarkan dirinya merana.

Nak tahu tips apa yang saya guna pakai sehingga saya kembali mencoret di sini dengan semangat yang berkobar-kobar(kononnya)?

Wednesday, July 24, 2013

Tuesday, July 23, 2013

Habis tu? - Nak biarkan je lah?

Luluh hati saya bila menerima balasan sms daripada seorang bapa bila saya berceritakan tentang sikap anaknya yang tidak menyiapkan latihan yang diberi. Lupa pula nak tangkap gambar 'sms' sebagai bukti. Lebih kurang beginilah bunyi ayatnya..

Saturday, July 20, 2013

Sampai dua tiga buah

Sejak akhir-akhir ni saya melihat satu 'trend' yang pelik dikalangan murid saya. Nak kata macam 'magic' pun boleh juga. Masakan tidak.. latihan yang dibuat pada hari semalam boleh tiba-tiba 'hilang' sedangkan murid masih menggunakan buku yang sama untuk membuat latihan baru yang diberi pada hari ini. Bila disergah ditanya.. terkebil-kebil bulat biji mata.. kelu seribu bahasa.. muka seposen macam orang tak bersalah. Setelah selidik.. punya selidik.. akhirnya jawapan ditemui..