TINGKATKAN JUALAN ANDA!

Wednesday, February 2, 2011

Hama - Kesian dia

Saya mengenalinya sebagai hama. Sejenis serangga yang halus, sering hidup pada bulu haiwan dan tak mustahil juga wujud di tempat yang berhabuk.

google

Tiada apa yang dikasihankan pada hama tersebut. Yang kasihannya pada anak kecil yang tak tahu apa-apa ni (Muaazin). Dari petang tadi sampai pukul 9 malam.. asyik meragam jer. Matanya ngantuk tapi tidur tak lena. Bagi susu taknak, bagi puting taknak. Sedang elok-elok tidur sekejap, tetiba jer menjerit nangis macam kesakitan. Jenuh saya cari puncanya.

Dalam pukul 9 tadi baru saya terfikirkan sesuatu. Saya buka bajunya satu persatu. Alahaiiii.. badannya dipenuhi bintik-bintik merah. Baru saya perasan. Saya tukarkan tempat tidurnya. Saya gunakan tilam baby kepunyaan Along. Tilam kekabu yang dah basuh tapi tak berapa nak kering kot (sebab cadar ada tompok-tompik air). Mesti ini puncanya.Saya lapkan badannya dengan tuala basah, sapukan losyen dan tukarkan bajunya. Saya tukarkan tempat tidur yang lain. Tak dan berapa lama.. tidurlah si kecil tuuu. Kesian dia. Nak cakap tak tahu. Menjerit-jerit jerlah nangis. Nasib baik dapat kesan puncanya. Saya syak ada hama kat tilam tu. Maklumlah tilam kekabu lama. Hama ni memang akan menyebabkan rasa gatal merenyam dan badan dipenuhi bintik-bintik seperti ruam.

Rasanya nak buang tilam tu. Sebenarnya dah lama saya nak buang tapi opahnya kata boleh guna. Kesalahannya mungkin tilam tu dibasuh.. opahnya kata sepatutnya jemur jer. Bagi saya pula.. basuh ke, jemur ke.. tilam tu dah lama umurnya.. rasa macam tak sesuai digunakan lagi.

Nak besarkan anak kecil, masalah macam nilah yang takmau terjadi (anak meragam sebab ada sesuatu yang tak kena).  Kalau anak perempuan dengan masalah kutunya... anak lelaki pula dengan masalah tungau yang suka duduk kat telinga atau anunya. Memang kena jadi ibubapa yang prihatin. Alpa seketika bakal mengundang bahaya.