Mengetahui kandungan yang sebenar dalam kod E adalah perlu supaya kita umat Islam tidak diperlekehkan atau diperlecehkan sebagai individu yang tidak mempunyai ilmu. Kita tidak patut menerima bulat-bulat maklumat yang diterima sebaliknya cuba mencari penjelasan di sebaliknya. Pertikaian mengenai kod E yang diheboh-hebohkan seolah-olah hanya ingin menunjukkan kekurangan ilmu umat Islam itu sendiri sedangkan apa yang kita perlu ketahui terdapat beberapa status yang boleh menjadikan barangan yang mempunyai kod E jatuh kepada halal, masbuh atau haram.
Berikit adalah 10 senarai Nombor E penambah makanan yang diragui yang diperolehi daripada hasil bacaan. Dapatkan 10 senarai yang seterusnya dalam entri yang akan datang.
pewarna merah juga boleh terhasil daripada serangga
sekadar gambar hiasan : google
Nombor E | Nama Umum | Deskripsi (dan di mana digunakan) | Status |
E100 | Curcumin/ Kunyit | Pewarna (perisa makanan) |
|
E101 | Riboflavin (Vitamin B2) | Vitamin (susu rumusan bayi) |
|
E102 | Tartrazine | Pewarna (minuman berperisa oren dan makanan berwarna kuning) |
|
E120 | Cochineal/ Asid Karminik | Pewarna (sirap ros dan makanan berwarna merah) |
|
E122 | Carmoisine/ Azorubine | Pewarna (sirap ros dan makanan berwarna merah) |
|
E123 | Amaranth | Pewarna (sirap ros dan makanan berwarna merah) |
|
E124 | Ponceau 4R/ Cochineal Red A | Pewarna (sirap ros dan makanan berwarna merah) |
|
E127 | Erythrosine BS | Pewarna (ceri merah) |
|
E131 | Patent Blue V | Pewarna (makanan berwarna biru) |
|
E132 | Indigo/ Carmine Indigotine | Pewarna (makanan berwarna ungu) |
|