Saturday, April 17, 2010

Idea Malam Kebudayaan - Puisi Dan Lagu (Sayangi Daku)

Huhuhu.. jenuh memikir dan akhirnya ini yang menjadi pilihan. Harap-harapnyer bersesuaian. Mula-mula searchlah juga kat google tu kot ader mana-mana yang berkaitan. Boleh jugak curi idea dan ubah sana sini. Rupanya salah targetlah pula. Tidak semuanya ada di google. Memang tak senang tidor memikirkan masalah negara ni. Kononnyer nak mencipta sesuatu yang lain daripada yang lain. Kalau asyik-asyik benda yang biasa tak best pula rasanya. Hasilnya...

 (gambar google)
Puisi dan lagu - Sayangi Daku

Sungguh bahagia hidup ini...
Ayah dan Ibu disisiku...
Dipeluk dicium... dibelai dimanja...
Dipuja dengan kasih sayang

Hari... berganti berbilang tahun...
Bahagia menjelma bencana...
Ayah di timur... ibu di barat...
Penceraian membawa kehancuran

Oh ayah dan ibu... tidakkah kau merasa rindu...
Anakmu yang kini... hidup menderita... sendiri...
Oh ayah... oh ibu... ku mengharap kasih sayangmu...
Kembalilah...

Ayah dan ibu dengarkanlah...
Anakmu yang ingin bersekolah...
Hidupku kini begitu hampa...
Sayangi daku, ayah ibu...
Sayangi daku, ayah ibu...
Sayangi daku... AYAH IBU

Idea untuk persembahan malam kebudayaan malam esok. Cadangnya, saya mungkin selitkan lakonan dan beberapa orang murid lain melagukan puisi. Harap-harapnya murid-murid tu dapat melakukan yang terbaik. Hidup Kumpulan DUGONG! Apahal DUGONG daaa... huhuhu