TINGKATKAN JUALAN ANDA!

Sunday, February 14, 2010

NASI BUNGKUS UNTUK GURU

Peruntukan dicatu jejas usaha memartabatkan taraf profesionalisme pendidik

Oleh Rohaniza Idris


KUALA LUMPUR: Guru menghadiri kursus atau latihan di bawah anjuran Jabatan Pelajaran negeri selama ini menikmati hidangan bufet ketika rehat dan makan tengah hari, boleh melupakan amalan itu apabila kini hanya disediakan nasi bungkus dan air mineral untuk makan tengah hari dan sepotong kuih dengan air teh atau kopi untuk minum pagi dan petang.


Difahamkan, untuk seharian kursus tanpa bermalam, peruntukan untuk makanan hanya RM4 sehari.

Sambil mengakui kebenaran itu, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) juga mendedahkan Kementerian Pelajaran sudah mengurangkan peruntukan untuk kos latihan dan kursus guru, selain tiada lagi peruntukan untuk aktiviti sekolah dan majlis seperti sambutan Hari Guru.

Presidennya, Hashim Adnan, berkata beliau sedih dengan perkembangan itu yang pastinya akan menjejaskan kualiti pengajaran dan pembelajaran pelajar di sekolah.

"Kami menerima banyak aduan daripada guru yang menghadiri kursus dengan mendakwa dibekalkan sepotong kuih dan secawan kopi atau teh untuk minum pagi dan petang, manakala nasi bungkus satu lauk dan sayur dengan air kosong untuk makan tengah hari.

"Keadaan ini menyedihkan, sedangkan kursus dihadiri itu adalah untuk menaik taraf profesionalisme guru," katanya dihubungi semalam.

Beliau berkata, sambutan Hari Guru yang bakal diadakan di Pahang, Mei ini juga tidak disediakan peruntukan dan NUTP tidak tahu bagaimana majlis berkenaan dapat dilangsungkan.

Katanya, Kementerian Pelajaran perlu memandang serius masalah berkenaan dan membuat penyelarasan peruntukan dengan betul supaya dapat digunakan sebaiknya atau setidak-tidaknya dikekalkan seperti pada tahun-tahun sebelumnya.

"Saya akur perlu ada langkah penjimatan, namun, janganlah sampai ke tahap sekarang yang mana peruntukan menghadiri kursus terpaksa dicatu," katanya. 

sumber: berita harian
 nasi bungkus macam ni dapatlah dalam kiraan budget tu.. alhamdulillah (sumber gambar: google)

soksek2: Teringat tahun lepas bila Hari Guru tidak diraikan. Semua guru2 sedih. Sebagai Jawatankuasa kelab guru dan staff pada masa tu, saya mengambil inisiatif mengadakan Jamuan Hari Guru dan bertukar2 hadiah sesama sendiri tanda menyokong antara satu sama lain (ada guru kata majlis syok sendiri..huhuhu). Cikgu2 tidaklah ingin diraikan bagai RAJA. Cuma berharap diri dihargai. Tak perlu emas permata. Yang penting jasa dikenang. Saya terima apa yang ditetapkan. Saya yang MENURUT PERINTAH.