TINGKATKAN JUALAN ANDA!

Monday, April 5, 2010

AJAR ANAK KECIL SIFIR MUDAH


Bagaimana untuk mengajar anak2 menghafal sifir? Tidak semua anak mempunyai keupayaan yang sama. Ada anak2 yang mampu menghafal sifir dan ada yang tidak. Berikut ialah panduan membina kotak sifir yang amat berguna kepada anak2 yang tidak dapat menghafal sifir. Insyaallah… jika dipraktikkan selalu, anak2 dapat menguasai sifir dengan mudah.

Langkah2nya: 
1. Bina kotak sifir seperti dibawah. Isikan dari nombor 2 hingga 9 dibahagian atas kotak yang melintang dan di bahagian tepi kotak yang menurun. (lihat contoh)

x23456789
2







3







4







5







6







7







8







9







   
2. Mulakan dengan mengisi sifir 9. Caranya dimulai dengan nombor 1 hingga 8. (lihat contoh) 

x23456789
2






1
3






2
4






3
5






4
6






5
7






6
8






7
912345678
   
3. Tulis semula secara nombor 1 hingga 8 secara terbalik. (lihat contoh)

x23456789
2






18
3






27
4






36
5






45
6






54
7






63
8






72
91827364554637281
   
4. Sifir 9 telah lengkap. Isikan pula sifir 8 dimulai dengan nombor 1, 2, 3, 4, 4, 5, 6. Ingat! Nombor 4 diulang sebanyak 2 kali. (lihat contoh)

x23456789
2





118
3





227
4





336
5





445
6





454
7





563
8123445672
91827364554637281
   
5. Kemudian isikan nombor 6, 4, 2, 0, 8 dan dimulai semula dengan 8, 6, 4,2 - klu kepada anak2 ialah bermula dari nombor 8 akan tolak 2 bagi jawapan diperolehi. (lihat contoh)

x23456789
2





1618
3





2427
4





3236
5





4045
6





4854
7





5663
81624324048566472
91827364554637281
   
6. Sifir 8 telah siap. Sekarang isikan pula sifir 5 dimulai dengan nombor 1,1,2,2,3,3- setiap nombor diulang dua kali. (lihat contoh)
x23456789
2


1

1618
3


1

2427
4


2

3236
51122334045
6


3

4854
7


3

5663
81624324048566472
91827364554637281
   
7. Isikan pula nombor 0 dan 5 secara berulang. (lihat contoh)
x23456789
2


10

1618
3


15

2427
4


20

3236
51015202530354045
6


30

4854
7


35

5663
81624324048566472
91827364554637281
   
8. Sifir 5 telah siap. Kemudian isikan sifir2 yang lain sehingga kotak yang mendarabkan nombor sendiri . Jika anak sukar mendapatkan jawapan, mereka hendaklah mencampurkan jawapan dengan nombor yang didarab seperti 6,6+6=12, 12+6=18, 18+6=24 dan seterusnya.(lihat contoh)

x23456789
24

10

1618
369
15

2427
48121620

3236
51015202530354045
61218243036
4854
71421283542495663
81624324048566472
91827364554637281
   
9. Separuh sifir hampir siap. Akhir sekali, anak2 hanya perlu menyalin semula sifir merujuk jawapan yang telah diperlolehi. (lihat contoh)

x23456789
24681012141618
369121518212427
4812162024283236
51015202530354045
61218243036424854
71421283542495663
81624324048566472
91827364554637281


Anak2 telah mendapat satu kotak sifir yang lengkap. Apabila selalu dipraktik, anak2 akan mengambil masa selama 3 minit untuk menyiapkan kotak sifir ini. Biasakan anak2 untuk membina kotak sifir sebelum menjawab soalan2 yang mempunyai aktiviti sifir sebagai pengiraan. Selain itu cara ini lebih selamat untuk anak2 tidak membuat sebarang kesalahan ketika membuat pengiraan.  

Semoga dapat membantu.

12 comments:

  1. thank you banyk2lah cikgu isza..thank u,keep iy up..

    ReplyDelete
  2. waaa okay nie , boleh guna untuk exam

    ReplyDelete
  3. isza, saya mengajar tuisyen matematik darjah 5. hmm, masalahnya student susah nak hafal sifir, bila kita push suruh ingat, dia macam stress. kesian pun ada, tapi sebagai tutor, kenalah tegas sikit kan, kalau tak, memanjang student banyak alasan nak hafal sifir ni.. anyway thanks untuk info ni, saya nak cuba..

    jumpa saya disini
    http://ceritera-sindarela.blogspot.com/2010/02/sifir-matematik-ada-cara-senang-nak.html

    ReplyDelete
  4. salam..

    saya rasa cara ini lebih mudah.tetapi perlu selalu mempraktikkan supaya lebih faham.cara ini dapat memudahkan pelajar supaya tidak melakukan kecuaian semasa menjawab soalan.
    saya dulu alhamdulilah kerana dapat memahami dan menghafal sifir dgn cepat dan mudah.
    saya masih ingat masa sekolah dahulu ada juga cara untuk menginggati sifir 9. dgn menggunakan kaedah jari.tetapi sifir tidak ada cara lain selain menghafalnya.
    sekurang2 nya cara cikgu isza lebih berkesan dan dapat membantu pelajar yg lemah di dlm matematik..

    p/s: join your contest

    ReplyDelete
  5. arrr...
    tqvm 4 de excellent idea
    ni sgt2 berguna untuk 'my bertuah dear syamil'...
    dan murid2 kat sekolah yang taw menghargai 'cikgu yan'...

    ReplyDelete
  6. terima kasih cikgu.akan saya guna utk latihtubi anak saya bakal upsr.terima kasih daun keladi,halalkan ilmu dgali...

    ReplyDelete
  7. hehe, sampai skang ni Malwana still ade masalah dengn sifir 8 ngan 7..yg lain ok.. time sekolah menengah dulu2 pun memang xterhafal sifir 8 ngan 7, tapi result gempak..cewah, puji diri sendiri..

    pe yang penting, memang Malwana akui hanya ngan latihtubi berterusan yang kena caranya baru dapat wat satu2 soalan matematik jadi amat mudah..

    ReplyDelete
  8. Putri ika ingka nabella syakira elina emeldaJune 4, 2012 at 11:09 AM

    Tebaik !!!! Sekarang saye dah boleh safal sifir memang cool.

    I was sooooo impres.


    Thank you.

    ReplyDelete
  9. nice sharing..SINNGAH & FOLLOW CIKGU

    ReplyDelete
  10. terima kasih banyak2 saya harap anak2 saya akan dapat menjawab solan matematik dgn baik slps ini..

    ReplyDelete

Tuliskan apa yang terfikir,
ianya amat dihargai.. thx