TINGKATKAN JUALAN ANDA!

Sunday, January 17, 2010

CANTIKKAN SHOUTMIX ANDA


Teruja setelah dapat menghasilkan shoutmix yang mempunyai background sendiri... maka saya ingin berkongsi keterujaan itu dengan anda semua. Caranya amat mudah!
Berminat? Jom ikut langkah2 di bawah...

Langkah 1:
- Sudah pasti anda perlu ada shoutmix terlebih dahulu, kalau belum boleh log in disini 
- create shoutmix anda mengikut citarasa anda

Langkah 2:
- Add a Gadget HTML/ Javascript  

Langkah 3:
- Copy code di bawah


<div id="edited" style="width:250px; height:400px; background:url(http://www.soiphone.com/uploads/200902/f/1235098340.jpg) no-repeat left top; padding-top:-5px; padding-left:0px; position:relative" align="center">
<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->
<iframe frameborder="0" title="CHEKGUISZA" height="400" src="url shoutmix anda" id="r" style="filter:alpha(opacity=50);opacity:0.55;-moz-opacity:0.55; display:block; " scrolling="auto" width="250">
<a style="" href="url shoutmix anda">View shoutbox</a>
</iframe>></div>
<!-- End ShoutMix -->

Langkah 4:
- pilih background yang anda suka (pastikan saiz     background lebih kurang saiz shoutmix anda)

- gantikan url pilihan anda pada tulisan yang berwarna hijau

- sesuai height dan width mengikut blog anda

- masukkan url shoutmix anda (anda boleh cari dalam shoutmix anda yang terdahulu)

- Save

- Preview (jika anda tidak berpuashati, anda boleh tukar dengan url background yang lain)


Langkah 5:
Jika sudah berpuas hati, barulah klik SAVE dan view blog

Peringatan:
- Jangan buang dahulu shoutmix yang asal (klo boleh simpan dulu codenya pada notepad)

- Bila sudah berpuas hati, barulah dibuang shoutmix yang dahulu dan gantikan yang baru

- background dari photobucket kadangkala menganggu paparan (elak guna)

- anda tidak perlu risau jika background yang dipilih mempunyai warna yang terang kerana warna akan menjadi kabur bila di shoutmix  

Idea asal ini dikongsi oleh adik Nadya dan Bloggerboy, trima kasih ye

Boleh cuba


http://www.bestiphonewallpapers.com/bulkupload/081109/Cartoon/PinkHelloKitty.jpg
 

http://www.dreamstime.com/blue-background-thumb2315107.jpg

http://www.dreamstime.com/floral-background-thumb4863792.jpg


(Imej mungkin tertakluk kepada hak cipta)

32 comments:

  1. huhu... best jugak.. kalau amek yg contoh atas tu boleh? hehe..

    ReplyDelete
  2. Cun cun.. Dni punya shoutmix lupa id dgn pasword skali :'( dah la emel yg dulu dah xleh bukak. Adeh..

    ReplyDelete
  3. Untuk dapatkan url shoutbox kamu,bawa cursor pada button refresh (di shoubox),right click dan pilih copy link..Kemudian pastekan link tersebut =]

    ReplyDelete
  4. tima kasih nadya, tlong jawabkan... :c:

    ReplyDelete
  5. okes
    akan dibuat
    dari gengblogger ni
    ;-)

    ReplyDelete
  6. blh try nih...lawa lawa...hehe...

    ReplyDelete
  7. :a: Alamak! Lawanya... Hehehe nak buat gak ah. Hehehe

    ReplyDelete
  8. whoahaa.. sangat cantik.

    hmm. tau x cmne nak wat background transparent ?

    ReplyDelete
  9. assalammualaikum cikgu... blog cikgu hebat la... kagum saya... sy ada buat contest.. sudi-sudi lah join.. http://wiratlc.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. thanks, saya guna tutorial ni kat blog saya erk..

    ReplyDelete
  11. Thanks utk tutorial ini.Amat m'hargai :)

    ReplyDelete
  12. cikgu, sy copy paste tutorial ini ye.. thanks..

    ReplyDelete
  13. silakan.. saya pun belajar dari yang lain..

    ReplyDelete
  14. Salam cikgu..
    Saya dah try..tapi,tak boleh jugak..T.T

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..Dah boleh..cuma..
    ada cara ke kalau tak nak biar shoutbox tu kabur..

    ReplyDelete
  16. takde dinyatakan pula..
    mungkin berpandukan codingnya tapi tak dibeleklah pula..

    ReplyDelete
  17. http://www.untungpantas.com/?id=nternettv Siaran astro diinternet

    ReplyDelete
  18. x cantiklah,yg cantik cikgu isza...

    ReplyDelete
  19. adennia
    carinsuranceqyotes.com
    salam semua

    ReplyDelete
  20. Listen to your fav radio stations online
    http://internet-radio-tv.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. salam..tengs ye.suke sgt n sgt teruja dengan infomasi ini.thumbs up!=.=

    ReplyDelete
  22. salam, singgah disini.. good tutorial..

    http://justmeandmie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. thanks atas pencerahannya mengenai shoutMix. Sangat membantu.

    ReplyDelete
  24. http://ladylikemezieya.blogspot.com/?zx=89c906840fdd61f6]

    thks..info menarik

    ReplyDelete
  25. Kalau berminat melabur 0.2rAcre Tanah Sawit.

    www.porsche007.blogspot.com

    - min 6%p.a. jaminan pulang(thn1-ke6 thn)
    - min 9%p.a. jaminan pulang(thn ke7-ke23 thn)
    - Sijil dgn Stamp Duty (Utk Tindakan mahkamah)

    ReplyDelete
  26. Makasi Triknya Bermanfaat!!! Sekalian Kunjungan Malam Nich .... Salam Kenal Aja Ya.... ^_^

    ReplyDelete

Tuliskan apa yang terfikir,
ianya amat dihargai.. thx